2013 г.: Идат жестоки магнитни бури

Феномени

2013 г.: Идат жестоки магнитни бури

23813
на 06.12.2012
2013 г.: Идат жестоки магнитни бури
Автор:   Милан Николов
Слънцето влиза догодина в период на максимална активност и хората трябва да бъдат готови за това, предупредиха от Геомагнитната обсерватория на БАН в Панагюрище.  Това се случва на всеки  11 години, но заради изтънелия озонов слой и промените в климата се очаква през идната година  активността на слънчевите  изригвания и тяхната мощност да бъдат поне стотина пъти по-силни от досегашните . Специалистите предричат тази опасност заради увеличаващата се т.нар. ивица на Слънцето, смятана за гигантска пукнатина. Никой обаче не може да каже със сигурност точно кога ще ни сполетят бедствията. Според шефа на Националната астрономическа обсерватория на Рожен Николай Петров, при силна магнитна буря е възможно дори металите да започнат да се топят. А трафопостовете буквално  да пламнат от пренапрежение в елмрежата. Така че  са възможни прекъснати комуникации и електропроводи на огромни площи, дори на цели континенти. Това означава, че стотици градове ще останат без електричество, телефони, интернет, радио и телевизия. Да не говорим за влиянието на магнитните бури върху здравето на хората. Доказано е, че по време на тях страдащите от хронично високо кръвно се чувстват най-зле. Рязко скачат инфарктите и инсултите. Техниката, с която разполагат нашите специалисти в Панагюрище не позволява рано да се хващат първите признаци за наближаващите слънчеви изригвания. Но в Австралия преди седмица започна работа супермодерен радиотелескоп, който струва 53 млн. долара. Той осигурява много по-прецизен поглед към Слънцето и бързо ще предупреждава човечеството за масивни слънчеви бури.  Ако досега специалистите предупреждавали за това  зло само 3-4 часа преди да го усетят уредите, с новия телескоп ще могат да прогнозират магнитните бури 20 часа преди да са нападнали Земята.
препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК