2219 гимназисти бият път всеки ден до друга област

Образование

2219 гимназисти бият път всеки ден до друга област

4647
на 24.07.2021
2219 гимназисти бият път всеки ден до друга област
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

2219 гимназисти ще бият път до друга област, тъй като са поискали да се обучават извън тази, в която живеят, става ясно от справка на образователното министерство. Общо 2614 пък са подадените заявления за кандидатстване след 7-и клас в друга област.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Най-много са мераклиите да учат в столицата, Пловдив, София-област, Ловеч и Варна. От просветното ведомство уточняват, че подадените заявления за кандидатстване в друга област са по-голям брой, тъй като някои от учениците са кандидатствали в няколко.

661 са желаещите от провинцията да завършат средно образование в столицата, уточнява "Монитор".

“Учениците от провинцията, които кандидатстват в столицата, обикновено са от по-близко разположените области. Най-много са от Перник, но имаме и такива от София-област, Благоевград. По-малко са кандидатите, които идват от Североизточна или Северозападна България. Учениците обикновено кандидатстват за конкретно училище, а не по принцип да учат в София. Имаме и случаи на миграция на цяло семейство, но те са по-редки“, сподели шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. 

302-ма ученици от други региони в страната избират да учат след 7-и клас в пловдивски училища и са подали заявления за прием за първо класиране, съобщи временно изпълняващият длъжността началник на РУО в Пловдив Антоанета Пакова. От тях 110 ученици са се записали в желаните паралелки. „Предпочитани са двете езикови гимназии в Пловдив – ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“.

„За второ класиране от чужди региони са подадени заявления от 40 ученици. До четвъртък следобед тече второто класиране, така че нямаме информация все още от тези 40 ученици колко ще бъдат записани“, обясни още тя.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ В ПИК TV! Приключиха лидерите на ППДБ с ТОВА ИЗКАЗВАНЕ в парламента (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ В ПИК TV! Приключиха лидерите на ППДБ с ТОВА ИЗКАЗВАНЕ в парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК