ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Между 1200 и 2600 евро за сервитьори и готвачи предлагат ресторанти в Алпите. Там вече търсят над 200 служители за предстоящия сезон. Кандидатите трябва да говорят английски и немски език и да имат поне 2-годишен опит в професията, пише в. "Монитор".
В Германия се търси квалифициран персонал - готвачи, сервитьори, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене. Възнагражденията за сервитьори и готвачи варират от 1500 до 2200 евро. На помощници в ресторанти за бързо хранене се плаща между 1200 и 1500 евро. По-голяма част от работодателите не поемат ангажименти за квартира, което означава, че служителите трябва да заделят около 200 евро за подслон, ток и вода. За разлика от тях работодателите в Австрия не само че осигуряват настаняване, но и предлагат по-високи заплати. Камериерките печелят по 1300 евро, сервитьор взема около 2200, а готвачите между 2100 и 2600 евро.
Друга съществена разлика е, че в Австрийските Алпи работните часове са повече. В Германия се работи средно по 6 часа, докато в Австрия трудовият ден е средно по 9 часа. Назначенията започват през декември, а договорите в повечето случаи са за 6 месеца. Документи за кандидатстване се подават на сайта www.eures.bg. През април Агенцията по заетостта подписа споразумение с федералната агенция по труда към социалното министерство на Германия за програмата „Първа работа в моя живот”. По нея младежи до 27 г. ще могат да се обучават под дуална форма в ресторанти, хотели и фабрики. Младежите ще работят 3-4 дни в седмицата, а 1-2 дни ще се учат в професионално училище.
Обучението продължава 3 г., през които младежите ще получават по 818 евро от социалното министерство на Германия и още поне 200 евро от работодателя си. В края на обучението младежите ще полагат изпит пред професионална камара, която ще им издава сертификат, който ще важи по целия свят. Отделно по схемата „Твоята първа работа с EURES”, която е част от европейската инициатива за младежка мобилност, 50 българи до 29 г. ще могат да стажуват в италиански хотели и ресторанти. Инициативата цели да засили мобилността в Европа и така да помогне на младежите да намерят препитание. Обучението в схемата е едногодишно, а заплащането е равно на това, което получават наетите на трудов договор служители на съответната позиция.


