3300 сигнала за изборни нарушения са постъпили в прокуратурата

Политика

3300 сигнала за изборни нарушения са постъпили в прокуратурата

14441
на 10.11.2023
3300 сигнала за изборни нарушения са постъпили в прокуратурата
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

До този момент над 3300 сигнала за изборни нарушения са постъпили в прокуратурата, съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова на пресконференция. По думите ѝ, броят им е с 52% повече в сравнение с тези, получени при предходните местни избори през 2019 г.

препоръчано

Павлова отбеляза, че има ръст и при образуваните досъдебни производства, като до момента те са 231. За сравнение, през 2019 г. са били 136. И към момента обаче продължават да постъпват сигнали и да се образуват разследвания.

Според заместник-главния прокурор, видеонаблюдението в изборните секции след края на гласуването е изиграло своята роля при разкриване на голяма част от този вид престъпления. Тя е категорична, че всички политически партии са купували или са правили опити да купуват гласове.

При отминалите местни избори над 30 000 души са били регистрирани като кандидати за общински съветници и кметове - т.е. лица с имунитет, което е затруднило работата на междуведомственото звено за изборни престъпления, създадено между прокуратурата, МВР и ДАНС. До момента изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл искане за сваляне на имунитета на четирима души, като това е разрешено от ЦИК и те са привлечени към наказателна отговорност.

Най-много сигнали властите са получили от областите Бургас, Благоевград и Пазарджик. През седмицата на балотажа са постъпили над 1900 съобщения за неродности.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете
ПИК TV x
Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО) Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО)
ново
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК