ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Учени от университета на Източна Финландия установиха, че консумацията на 4 яйца седмично понижава цели два пъти риска от развитие на диабет от втори тип. Заболяването се дължи на неправилно хранене, затлъстяване, обездвижване и като цяло нездравословен начин на живот. Що се касае до кокошите яйца, полезните им свойства са обект на изследване още от 80-те години на миналия век.
За финландското проучване били привлечени 2000 доброволци, които били следени в течение на 30 години. В крайна сметка 430 от тях развили диабет от втори тип. Оказало се, че при тези, които ядат по 4 яйца седмично, рискът от развитие на заболяването намалял с 37%. В сравнение с тези, които изобщо не ги консумирали, рискът намалял цели два пъти.
Според друго изследване именно кокошите продукти способстват за развитието на диабет. Финландските учени обаче се противопоставят на подобна теза и твърдят, че в случая за това влияят други фактори - прекалената консумация на мазно месо, тютюнопушенето и липсата на движение.
В същото време яйцата съдържат много полезни микроелементи, които понижават възпаленията, нерядко свързани с диабета.


