4 причини за поява на болка по време на секс

Бомба

4 причини за поява на болка по време на секс

6939
на 20.10.2021
4 причини за поява на болка по време на секс
Автор:   ПИК

Усещането за болка по време на секс е нещо, с което се сблъскват много жени. Това обаче в никакъв случай не означава, че болезненият секс е нещо нормално. Вижте 4 причини, заради които може да се появи болка по време на секс.

Сексът трябва да бъде едно наистина приятно, енергизиращо и в същото време релаксиращо изживяване. Болката няма място по време на секс, освен в случаите, когато партньорите харесват по-грубата сексуалност. Проблематичната болка по време на секс е тази, която причинява дискомфорт на жената и която или се появява внезапно, или пък се е превърнала в хронична. Запознайте се с 4 от причините, които могат да предизвикат болка по време на секс:

Липса на овлажняване
Липсата на овлажняване е една от водещите причини за болка по време на секс или при проникване. Когато жената е достатъчно възбудена, нейната вагина естествено се разширява и овлажнява, което позволява лесно и безболезнено проникване. Вагиналната сухота може да причини разкъсване, ожулване и дори вагинални инфекции. Сексуалната игра преди започването на същинския секс е от съществено значение. Като допълнителна помощ може да се включи използването на лубрикант.

Увреждане на пудендалния нерв
Пудендалният нерв е основният нерв, който свързва перинеума с външните полови органи, сфинктера на уретрата и аналния сфинктер. Пудендалният нерв има много функции, като една от тях е да изпраща мозъчни сигнали към областта на вагината и клитора, както и обратно. Увреждането на този нерв може да причини болка по време на секс, изтръпване на вагината, болка в перинеума или ануса. Причините за увреждане включват вагинална травма, травматично раждане, неправилна поза по време на физически упражнения, продължително седене и епизиотомия (когато перинеумът се срязва по време на вагинално раждане).

Нелекувани полови болести
Много от хората, които имат полово предавани инфекции, нямат симптоми. Внезапната болка по време на секс, кървенето, усещането за парене, необичайно отделяне на секрет или комбинация от тези симптоми може да сочат за недиагностицирана и нелекувана полова болест.

Психологически фактори
Болката по време на секс може да не се дължи на физически причини, а на психологически такива. Много вагинални състояния като вагинизъм и вулводиния се дължат както на физически, така и на психологически проблеми. Напълно възможно е една жена да съхранява травма или болка в областта на вагината, която в даден момент се проявява по физически начин – привидно от нищото. Реакцията на физическата болка е свързана с автономната нервна система, която изпраща сигнали за сексуални усещания към мозъка и обратно. Психологически фактори като сексуална травма, сексуален срам или неудовлетворение от физическото тяло могат да изпратят фалшиви сигнали за болка, макар вагината да е физически здрава.

Сподели:
Бомба x
Специалист съветва: Как да съхраним зрението си при работа с компютър Специалист съветва: Как да съхраним зрението си при работа с компютър
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Николай Бареков развенча преговорите в мола: За първи път България ще бъде управлявана от башибозук. Тези хора са събрани от кол и въже! Ето каква е схемата на Киро и Асен (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Николай Бареков развенча преговорите в мола: За първи път България ще бъде управлявана от башибозук. Тези хора са събрани от кол и въже! Ето каква е схемата на Киро и Асен (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това