BG EN

4 мита за храната, които са разбити на пух и прах

ШАРЕН СВЯТ

4 мита за храната, които са разбити на пух и прах

20119
на 23.03.2019
4 мита за храната, които са разбити на пух и прах
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В мрежата се въртят какви ли не твърдения относно храната и макар че принципно е добре хората да се интересуват какво ядат, всички тези публикации водят до страхове, които често са напълно неоправдани.

препоръчано

Ето четири от най-разпространените митове:

Микровълновата унищожава питателността на храната

Всъщност няма никаква причина да не използвате микровълнова и са неоснователни страховете, че тя отнема всички полезни свойства от храната и дори по-лошо – употребата й ви излага на радиация, причиняваща рак.

Микровълновите използват нискочестотна радиация, която не уврежда вашето ДНК и не прави храната радиоактивна. А относно полезните вещества в храната – според проучвания обработката всъщност може да запази ястието ми много по-добре от други методи за готвене, като варенето например.

Яйцата вредят на сърцето

Яйцата действително съдържат голямо количество холестерол, а той от своя страна допринася за запушването на артериите, което води до инфаркт. Но определянето на яйцата като вредни за сърцето е силно преувеличено. Всъщност изследвания показват, че един здрав човек може спокойно да изяжда по едно на ден и това по никакъв начин няма да му навреди. За повечето от нас приемането на холестерол с храната няма кой знае какъв ефект, тъй като тялото компенсира, произвеждайки по малко количество холестерол. Все пак е препоръчително дневно да не се поема повече от 300 мг от веществото.

Рапичното олио е токсично

Рапичното олио действително преминава през рафиниране и се обработва с разтворител, наречен хексан. Това се прави, за да се извлече повече от олиото от самото растение, и той се изпарява по време на процеса. В продукта остава толкова малко количество от веществото, че трябва да изпиеш непосилни количества, за да има негативен ефект.

Суровото мляко е по-полезно

Суровото мляко не е пастьоризирано, което го превръща в една от най-рисковите храни. Без тази обработка, течността може да съдържа множество опасни бактерии, като например салмонела, E. coli, листерия, които причиняват редица заболявания, особено при хора със слаба имунна система, бременни, възрастни хора и деца. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК