ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
На най-големия християнски празник повод да почерпят имат хора, носещи имената Велико, Велика, Величка, Величко, Възкреса и други, които имат "велик" в името си.
Борбата с боядисаните вече яйца, козунаците и агнешкото на масата са неизменна част от трапезата в народната традиция за този ден.
За цялата 2016 година средната консумация на човек от домакинство е била 1.1 кг агнешко и ярешко месо и 140 яйца. Българското семейство иначе е купувало средно 2.2 кг агнешко и ярешко месо при средна цена 11.67 лв., а при средна цена от 21 ст. домакинство у нас е купувало 254 яйца.
През миналата година като цяло данните за производство у нас сочат 11 448 тона дребен рогат добитък за производство на месо в кланично тегло. Данните за производство поставят и цифрата от 1 316 872 000 яйца от кокошки.
Пресни яйца от кокошки сме внасяли най-много от Румъния, Полша, Германия, а сме изнасяли предимно за Гърция, Австрия и Белгия. Различни са партньорите ни в топ 3 на агнешко месо. Внасяли сме през 2016 г. предимно от Испания, Македония и Гърция, а сме изнасяли най-много агнешко за Хърватия, Италия, Йордания.
Търсете книгата "Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника" на вестникарските павилиони на цена само 2 лв.