49 души загинаха при бунт в колумбийски затвор

Америка

49 души загинаха при бунт в колумбийски затвор

1591
на 29.06.2022
49 души загинаха при бунт в колумбийски затвор
Автор:   ПИК

49 затворници загинаха при бунт в затвор в югозападния колумбийски град Тулуа, съобщи директорът на националната агенция на затворите в Колумбия генерал Тито Кастелянос, предава Ройтерс. Това един от най-тежките случаи насилие в затворите в страната.

препоръчано

"Това е трагично и катастрофално събитие", заяви Кастелянос пред местно радио. "Имало е ситуация, очевидно бунт, затворниците запалили няколко от матраците и е възникнал пожар, който за съжаление е причинил смъртта на 49 от тях"

По време на инцидента са били ранени 30 души, а десетки са били евакуирани, каза още Кастелянос.

В затвора има общо 1267 души, а в частта, където е възникнал пожарът - 180. В Колумбия, както и в много от страните от Латинска Америка, затворите са доста препълнени. Според официални данни затворите в страната имат капацитета да поберат 81 000 затворници, но в момента в тях се помещават около 97 000.

Президентът Иван Дуке, който е на посещение в Португалия, заяви, че инцидентът ще бъде разследван.

"Ние съжаляваме за събитията в затвора в Тулуа, Вайе дел Каука. Поддържам връзка с генерал Тито Кастелянос и дадох указания за провеждането на разследвания, които да ни позволят изясним тази ужасна ситуация", написа Дуке в "Туитър".

Колумбия освободи част от затворниците по време на ковид пандемията, след като около 25 от тях бяха убити по време на протестите срещу претъпканите килии и лошите условия през 2020 година.

Насилието в затворите "налага цялостно преосмисляне на затворническата политика в посока хуманизиране на затвора и осигуряване на достойнството на затворника", заяви в "Туитър" новоизбраният президент Густаво Петро, който встъпва в длъжност през август.

Стотица са загиналите в затворите в съседен Еквадор през последната година, като правителството там твърди, че насилието е свързано с конкуренция между наркобанди, която то не е успяло да потуши.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
И НАУКАТА ГО ПОТВЪРДИ: Сутрешното излежаване е полезно за здравето И НАУКАТА ГО ПОТВЪРДИ: Сутрешното излежаване е полезно за здравето
ПИК TV x
Доц. Стойчо Стойчев разкри пред ПИК TV: Радостин Василев си е договорил избираемо място с ПП и това му е компенсацията за разцепването на ИТН (ВИДЕО) Доц. Стойчо Стойчев разкри пред ПИК TV: Радостин Василев си е договорил избираемо място с ПП и това му е компенсацията за разцепването на ИТН (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това