6 причини артишокът да е важен за здравето

Здраве

6 причини артишокът да е важен за здравето

5503
на 17.04.2021
6 причини артишокът да е важен за здравето
Автор:   ПИК

Артишокът е един особен зеленчук със специфичен вкус. Широко използван е в средиземноморската кухня, а както знаем, тя е една от най-здравословните в света. Здравословен е и самият артишок. Ето защо е добре да го включваме често в хранителния си режим, за да се възползваме от неговите хранителни качества.

препоръчано

Артишокът е много богат на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да окажат положително влияние върху здравето. Кои са основните здравословни ползи от артишока?

Богат източник на фибри

За да имате здрава храносмилателна, сърдечносъдова и имунна система, трябва да консумирате повече фибри. В допълнение те ще ви помогнат да се справяте с излишното тегло и да контролирате мазнините в тялото си. Консумацията на артишок е прекрасен начин да си набавяте повече фибри, защото е много богат на тези ценни вещества. Те подхранват чревните бактерии и дават енергия. Имат противовъзпалителни свойства, помагат на имунитета и дори подобряват настроението.

Богат на антиоксиданти

Артишокът е много богат източник на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, борят се със свободните радикали в тялото и намаляват риска от развитие на рак. Антиоксидантите са важни в борбата с възпаленията, стареенето на организма и кожата, също така могат да допринесат за по-лесното възстановяване на организма от инфекции и травми заради подпомагането на клетъчната регенерация.

Богат на хранителни вещества

Артишокът е изключително богат на витамини и минерали. Той съдържа фолиева киселина, витамин К, С, магнезий, манган и калий.

Витамин К е от съществено значение за синтеза на кръвни клетки и за правилното съсирване на кръвта. Необходим е и за изграждането на костите и тяхната плътност.

Витамин С е мощен антиоксидант, който участва в контрола на възпаленията в тялото, регенерацията на клетките, функциите на имунната система, синтеза на ДНК.

Минералите в артишока са електролити, които участват в редица процеси в нервната и сърдечносъдовата система. Манганът подпомага производството на колаген и укрепва костите. Калият е нужен за функциите на сърдечносъдовата система и мускулните съкращения.

Артишокът подпомага контрола на кръвното налягане

Благодарение на минералите и антиоксидантите в състава си, артишокът може да бъде добър приятел в контрола на кръвното налягане. Фибрите в него допълнително подпомагат контрола на холестерола, което е важно за здравето на кръвоносните съдове и тяхната еластичност.

За здрав черен дроб

Здравето на черния дроб зависи от неговото правилно детоксикиране. Той е като пречиствателна станция за организма и често страда от натрупване на токсини. Артишокът може да помогне за извеждане на токсините от черния дроб заради богатото наличие на антиоксиданти, фибри и минерали в състава си.

Неслучайно екстрактът от артишок участва в състава на редица медикаменти и хранителни добавки за детоксикиране на черния дроб и подобряване на функциите му. Затова включвайте този прекрасен зеленчук по-често в диетата си.

Осигурява пребиотици на организма

Пребиотиците са водонеразтворими фибри, които подхранват полезните бактерии в червата. Те преминават през червата, като остават почти неразтворени, доставяйки на чревните бактерии нужните хранителни вещества и въглехидрати, от които те имат нужда, за да функционират правилно.

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 295
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това