6 точки от заговора на кръга "Капитал" за сваляне на Бойко Борисов. Ще щракне ли капанът "Гешев"

Политика

6 точки от заговора на кръга "Капитал" за сваляне на Бойко Борисов. Ще щракне ли капанът "Гешев"

412304
на 01.08.2019
6 точки от заговора на кръга Капитал за сваляне на Бойко Борисов. Ще щракне ли капанът Гешев

Последвайте ни в Google News Showcase

Първите минути на 1 юли 2019 година. Кипи битката за водещите постове в Европейския Съюз. Вишеградците бутат непартийни кандидати без премиерско или президентско „потекло“, които впоследствие да смажат лесно с демократичния си мандат.

препоръчано

ЕНП и ПЕС са се окопали зад шпиценкандидатите, а Макрон играе своите триходови комбинации. Бойко Борисов вече усеща, че традиционната схема спечелилата партия да излъчи своя водещ кандидат за шеф на Европейската Комисия е на път да се разпадне и шансовете на Вебер намаляват. Затова организира среща с Тимерманс и в прав текст му казва, че социалистът има реален път към креслото на Европейската Комисия, като част от многостранна сделка, в която е крайно време и България да изтъргува своя глас с реална възвръщаемост.

И тук някой до Борисов сътворява чутовна глупост - стартира живо предаване на срещата по фейсбук. Среща, която е откровен пазарлък, както и да се оправдаваше Борисов - България настоява унизителния мониторинг да падне, унизителната забрана за влизане в Шенген да се преодолее и унизителното ни маргинализиране извън Еврозоната да приключи, като срещу това предлага гласа си за един кандидат, който няма  демократичния мандат на мнозинството европейски избиратели, но е приемлив компромис.

Всички знаят, че такива пазарлъци се водят, но политическият и дипломатически кодекс забраняват те да бъдат публично оповестявани. А България не просто ги оповести, тя ги предаде на живо. Пред цял свят. И целият свят отвърна с унищожителни заглавия в Politico, New York Times, и т.н.

Самият Тимерманс пък беше пребледнял като платно. По информация на ПИК, социалистът е смятал, че се правят протоколни снимки и с напредването на разговора инстинктът му на обигран политик заработва, забелязвайки, че смартфонът продължава да снима. След броени минути Тимерманс директно казва, че заснемането трябва да спре, но той дори не е подозирал, че всичко до момента  е излъчвано на живо.

Така г-н Тимерманс от „приятел“ на България в кавички със сигурност днес е откровен враг.

Питате се какво общо има това с Иван Гешев?

Франс Тимерманс е и ще остане първи заместник-председател на ЕК с ресор „по-добро законотворчество, междуинституционални отношения, върховенство на закона и Харта на основните права“. Той е човекът, от който зависи не само падането на мониторинга за правосъдието, но и един бюлюк доклади и становища по темата, които ще продължат да излизат, дори и ако мониторингът приключи. Тези доклади и становища могат и ще бъдат използвани както от европейските институции, така и от останалите национални правителства да блокират опитите на България за влизане в Шенген, равноправно влизане в банковия съюз с право на глас, включване в Еврозоната, и т.н.

Тук е и мястото да си кажем истината – България е малък пазар, малка икономика, без голям потенциал за технологии и иновации и със застаряло население. Няма нито един политически аргумент, който да убеди западен политик, че неговата държава и неговият народ биха имали полза от интеграцията на България в каквото и да било – те виждат само рискове и никакви ползи. А най-лесният начин да ни държат на разстояние е аргументът с правосъдието – невъзможен за пълно разрешаване проблем, чиято оценка е субективна и в същото време всеки западен избирател с право е убеден, че източните и южните народи традиционно сме и още дълго време ще бъдем по-корумпирани по нелицеприятния начин (както се убедихме след скандалите с Данске и Дойче Банк, корупцията на Запад е далеч по-голяма като мащаби, но и много по-рафинирана).

За да преодолее тази ситуация, България трябва да работи по две линии. Първата е да търгуваме политическата си тежест в моменти като онзи на 1 юли и Борисов го разбира перфектно. Разбира се, младата ни дипломация има още много какво да учи как да отиграва тези пазарлъци и да не допуска гафове като живото фейсбук излъчване. Втората линия е да използваме атаката по правосъдие срещу самите атакуващи. И българският ВСС най-накрая очевидно започна да разбира правилата на играта.

Затова и Иван Гешев беше номиниран единодушно от прокурорската колегия, която е напълно независима от политически и друг натиск. Гешев е и от малкото магистрати, които изпълняват европейските посоки и искания – осъдителната присъда срещу столичния кмет Иванчева е реален резултат, поне срещу един от арестуваните олигарси най-вероятно ще последва лесна присъда, а разбиването на организираната престъпна група за кибер изнудвания е пример как се работи ефективно срещу подобни заплахи, който може да се следва и от европейските колеги на Гешев.

За разлика от други магистрати, Гешев заема и неутрална позиция спрямо Лозан Панов – нещо, за което България е многократно предупреждавана от европейските партньори. За тях местните олигархични боричкания и лобита са далеч по-маловажни от институционалната тежест и авторитет. За Европа ВСС, ВКС, ВАС, Прокуратурата и Специализираната прокуратура са преди всичко институции и когато тези институции се бият една срещу друга се създава неоспорим аргумент да бъде разписан поредният унизителен за България доклад по тема правосъдие.

Макар народняшкият език на Иван  Гешев да му създава имидж на далеч не толкова политически рафиниран играч, той самият разбира европейските порядки и знае, че европейската му легитимация преминава през институционални и коректни отношения с Панов.

Накратко – в очите на Европа, Иван Гешев е независима прокурорска номинация за главен прокурор, която до момента се е държала перфектно в институционален план и има реални резултати.

Тази европейска легитимация и позициониране смразява до смърт кръга Капитал. И именно затова те само привидно работят лично срещу него, а всъщност залагат капан на Бойко Борисов. Планът им накратко е следният:

1. По отработена схема плашат Борисов с протести, уж достатъчно големи, че да свалят правителството. На есен казали, че 70 000 човека щели да бъдат пред Министерски съвет.

2. Ако дотогава Борисов не се намеси в процедурата по избор на главен прокурор, тези 70 000 щели да свалят него.

3. Борисов се намесва в процедурата без да има законовото право да го прави. Премиерът може да направи изявление, да се опита през парламентарната квота във ВСС да влияе (отново без законово основание) или заедно с Президента да правят призив да се спре всичко.

4. В очите на Европа това ще бъде категорично и неопровержимо доказателство, че българската съдебна система е под политически диктат. От този момент натам, нейната независимост ще е бутафория.

5. Тимерманс „бетонира“ мониторинга за правосъдие, Холандия и Германия/Финландия ни блокират за Шенген и Еврозоната. Влизаме в банковия съюз при унизителни условия без право на глас.

6. Тогава вече Христо Иванов и Радан Кънев задават основателния въпрос, какво прави Бойко Борисов на власт вече 10 години без да е постигнал никакво реално сближаване на България до ядрото на Европейския Съюз?

Планът на кръга „Капитал“ е прозрачен. Единственият въпрос днес е дали Борисов ще влезе във фаталния за самия него капан и ще се намеси в избора на Иван Гешев или ще остави съдебната система да направи не просто независим, но и европейски избор на главен прокурор?

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията Исторически парк изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията "Исторически парк" изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО)
ново
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК