BG EN

6 храни, които влошават пролетните алергии

ГОРЕЩО
Здраве

6 храни, които влошават пролетните алергии

13821
на 04.05.2025
6 храни, които влошават пролетните алергии
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

За много хора смяната на сезоните носи не само хубаво време, но и серия от неприятни симптоми като кихане, запушен нос, сълзящи очи и умора. И макар прашецът във въздуха да е добре познат виновник, малцина осъзнават, че някои храни могат да усилят тези реакции.

препоръчано

Ето кои са храните, които е добре да избягвате по време на сезонни алергии – особено ако и без това имаш чувствителна имунна система, пише Edna.bg.

Млечни продукти

Въпреки че научните данни са смесени, много хора съобщават за засилване на симптоми като хрема и образуване на слуз след консумация на мляко, сирене или кисело мляко. Особено внимание изискват ферментиралите и отлежали млечни продукти, които съдържат естествени хистамини.

Алкохол

Червено вино, бира и шампанско съдържат високи нива на хистамини и сулфити – и двете вещества могат да засилят алергичните реакции. Освен това алкохолът потиска ензим, отговорен за разграждането на хистамина в тялото, което допълнително утежнява симптомите.

Лютиви храни

Макар понякога да помагат временно при запушен нос, пикантните ястия съдържат капсаицин – съставка, която стимулира производството на хистамин. Това може да влоши симптомите като воднисти очи, сърбеж и хрема.

Някои плодове и зеленчуци

Състояние, познато като Орално алергичен синдром (ОАС), може да ви направи чувствителни към определени храни, ако имате алергия към полени. Ето някои примери:

Съвет: Готвенето или обелването на плодовете и зеленчуците може да помогне, тъй като така се разрушават алергенните протеини.

Лайка

Макар да е популярна със своите успокояващи свойства, лайката може да предизвика реакции при хора, чувствителни към полени. Дори "чиста" лайка често съдържа следи от прашец. Ако в миналото имате истори с тежки алергии, по-добре се консултирай с лекар преди да пиете чай, добавки или масла от лайка.

Ядки

Ако имате алергия към прашеца от бреза, може да реагирате и на лешници или бадеми. Причината е, че протеините в тези ядки са подобни на тези в полените и могат да предизвикат така наречената кръстосана реактивност – състояние, при което тялото "бърка" храната с полен.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 май - Съдбата подлага отново на изпитание Овните, неприятни разговори предстоят за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 май - Съдбата подлага отново на изпитание Овните, неприятни разговори предстоят за Скорпионите
ПИК TV x
ПАК СКАНДАЛИ В НС! Възраждане нападна Киселова, че дава думата на неосъдения престъпник Лорер и крие Даниел Митов за убийството и порноканалите (ВИДЕО) ПАК СКАНДАЛИ В НС! "Възраждане" нападна Киселова, че дава думата на "неосъдения престъпник" Лорер и крие Даниел Митов за убийството и порноканалите (ВИДЕО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК