Последвайте ни в Google News Showcase
В летните жеги, когато хората хапват предимно зеленчуци и плодове, тихомълком вдигнаха цените на пилешкото. И докато националната статистика гръмко оповести поевтиняване през юли с 0.5% на храните, земеделското министерство информира ,че най-предпочитаната крехка пилешка мръвка само за една седмица е поскъпнала средно с около 6 на сто. Замразените пилета в големите търговски вериги вече се предлагат от 5,07 лева нагоре. Проучване показа, че в 18 области на страната може да се намери този артикул само на цени от 5 лева нагоре. И дума не се продумва за другия голям проблем – че поне 30 процента от споменатата сума купувачите плащат за водните солеви разтвори, с които продължават да инжектират пилетата за пазара.
Прясно охладените са още по-скъпи. В малките бакалии на Ловеч те вървят по 6,40 лева килото, търговци вещаят на есен цената им да стигне и 7 лева, заради поскъпването на тока и транспорта. Информация от земеделското министерство показва, че само за една седмица цените на едро на пилешкото в големите търговски вериги се е качила с 0,86 до 1,44 лева.
Олиото също поскъпна през миналата седмица – с близо 10 процента. В Благоевград например то върви по 2,82 лева на едро. Върху тази цена бакалите си слагат солени надценки – в Смолян вече го продават по 3,74 лева шишето.
Столичани купуват най-скъпия кашкавал „витоша”. В началото на август цената му на едро скочи от 12 на 14 лева. Каймата за една седмица също поскъпна с 2,4 на сто, а лимоните – с 3,4 процента и се продават от 2,45 лв за килограм нагоре. На ред е захарта, с която се правят сладка и компоти. В близките дни се очаква нейната цена да хвръкне поне с 10 на сто нагоре.