17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на ЕС
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От 2003 година насам производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с близо 70%. Това съобщиха от Института по аграрна икономика. От там отчитат траен спад в сектора през последните 10 години. Българските производители все още остават далеч от европейските стандарти, а фирмите прекупвачи продължават да изкупуват чужда продукция, предаде БНТ.
Една от причините е добрата организация, която чуждите търговци предлагат на пазара. Затова и в повечето складове едва 10% от продукцията е българска, останалите 90% са внос.
"Измерва се захарност, твърдост, калибри. При купуването вече се знае точно за какво става въпрос. Докато тук още това е много далеч", коментира Стефан Митов, управител на фирма - вносител на плодове и зеленчуци.
По данни на Асоциацията на земеделските производители в България в момента около 80% от плодовете и зеленчуците по щандовете са от други държави. Българските производители биват изместени заради високи разходи, технологични пропуски и липса на маркетингови канали.
"17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на Съюза. За да можеш да си доставчик на тези хранителни вериги, на тези търговски вериги, е необходимо да произвеждаш големи партиди стандартизирана продукция - нещо, което българските производители трудно ще постигнат", коментира проф. Румен Попов, директор на Института по аграрна икономика.


