9 причини да ядете амарант

ШАРЕН СВЯТ

9 причини да ядете амарант

10688
на 03.06.2020
9 причини да ядете амарант
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В миналото растението амарант е било основна хранителна култура в Южна Америка, а напоследък тази суперхрана набира все по-голяма популярност. Някои казват, че вкусът на този продукт не е особено хубав, но семената на амаранта са с много висока хранителна стойност и носят безброй ползи за здравето.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Има много различни рецепти с амарант. В Мексико го правят на пуканки и го смесват със захарен сироп - така става като десерт. В Перу правят питие от амарант, наричано хиха, което се доближава до бирата по вкус. В Еквадор варят цветовете на растението и също правят напитка, като смесват оцветената вода с ром. 

Амарантът е богат на протеини, затова у нас често го използват за закуска - с мляко, както се ядат зърнените закуски, или като част от кашата. Някои домакини правят и палачинки с брашно от амарант. Амарантът не е много познат в европейската кухня, защото е свързан с традициите и бита на ацтеките. Той се отглежда в Южна Америка. Но ако успеете да го намерите по магазините и започнете да го ядете редовно, това ще донесе много ползи на организма ви.

Ето защо е полезен, според "SunWarrior".

1. Няма глутен

Чудесен избор за хората с глутенова непоносимост. Той не съдържа глутен и с него може да заместите пшеницата, ръжта и ечевика. Може да застройвате супите с брашно от амарант и да месите с него.

2. Намалява холестерола

Мазнините и фитостеролът в амаранта помагат за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

3. Бори се с възпаленията

Тази суперхрана има антивъзпалителни свойства, защото съдържа определени мазнини и пептиди. Амарантът може да намалява болката и възпалението и е много полезен за хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и такива, прекарали инфаркт.

4. Нормализира кръвното налягане

Фибрите и фитонутриентите в растението помагат за намаляване на кръвното налягане, показват проучвания.

5. Източник на протеин

Амарантът съдържа много протеин и важни аминокиселини. Протеинът в състава на амаранта се храносмила по-лесно от този в други семена и зърнени продукти.

6. Съдържа лизин

Аминокиселината лизин не се съдържа в много зеленчуци и зърнени храни. Но амарантът е страхотен източник на лизин, който помага на оранизма да абсорбира калций и да произвежда енергия.

7. Подпомага храносмилането

Богат е на фибри, което лекува подутия стомах и подпомага храносмилането. Заради фибрите, амарантът ви засища и няма да огладнеете бързо.

8. Богат е на минерали

Растението е чудесен източник на много минерали - калций, магнезий, мед. Съдържа и цинк, калий, фосфор. Тези минерали правят костите и мускулите здрави, хидратират организма, дават ви енергия.

9. Пълен е с витамини, помпа имунитета

Освен на минерали, амарантът е богат на витамини, важни за здравето ви. Това са витамините A, C, E, K, B5, B6, фолиева киселина, ниацин, рибофлавин. Някои от тях действат като анитоксиданти, а и подсилват имунната система.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК