Вход
София
Времето в София 28 o C

9 причини да ядете амарант

9 причини да ядете амарант

на 03.06.2020
8169
0
9 причини да ядете амарант
Автор: ПИК
03.06.2020
0
8169

В миналото растението амарант е било основна хранителна култура в Южна Америка, а напоследък тази суперхрана набира все по-голяма популярност. Някои казват, че вкусът на този продукт не е особено хубав, но семената на амаранта са с много висока хранителна стойност и носят безброй ползи за здравето.

Има много различни рецепти с амарант. В Мексико го правят на пуканки и го смесват със захарен сироп - така става като десерт. В Перу правят питие от амарант, наричано хиха, което се доближава до бирата по вкус. В Еквадор варят цветовете на растението и също правят напитка, като смесват оцветената вода с ром. 

Амарантът е богат на протеини, затова у нас често го използват за закуска - с мляко, както се ядат зърнените закуски, или като част от кашата. Някои домакини правят и палачинки с брашно от амарант. Амарантът не е много познат в европейската кухня, защото е свързан с традициите и бита на ацтеките. Той се отглежда в Южна Америка. Но ако успеете да го намерите по магазините и започнете да го ядете редовно, това ще донесе много ползи на организма ви.

Ето защо е полезен, според "SunWarrior".

1. Няма глутен

Чудесен избор за хората с глутенова непоносимост. Той не съдържа глутен и с него може да заместите пшеницата, ръжта и ечевика. Може да застройвате супите с брашно от амарант и да месите с него.

2. Намалява холестерола

Мазнините и фитостеролът в амаранта помагат за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

3. Бори се с възпаленията

Тази суперхрана има антивъзпалителни свойства, защото съдържа определени мазнини и пептиди. Амарантът може да намалява болката и възпалението и е много полезен за хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и такива, прекарали инфаркт.

4. Нормализира кръвното налягане

Фибрите и фитонутриентите в растението помагат за намаляване на кръвното налягане, показват проучвания.

5. Източник на протеин

Амарантът съдържа много протеин и важни аминокиселини. Протеинът в състава на амаранта се храносмила по-лесно от този в други семена и зърнени продукти.

6. Съдържа лизин

Аминокиселината лизин не се съдържа в много зеленчуци и зърнени храни. Но амарантът е страхотен източник на лизин, който помага на оранизма да абсорбира калций и да произвежда енергия.

7. Подпомага храносмилането

Богат е на фибри, което лекува подутия стомах и подпомага храносмилането. Заради фибрите, амарантът ви засища и няма да огладнеете бързо.

8. Богат е на минерали

Растението е чудесен източник на много минерали - калций, магнезий, мед. Съдържа и цинк, калий, фосфор. Тези минерали правят костите и мускулите здрави, хидратират организма, дават ви енергия.

9. Пълен е с витамини, помпа имунитета

Освен на минерали, амарантът е богат на витамини, важни за здравето ви. Това са витамините A, C, E, K, B5, B6, фолиева киселина, ниацин, рибофлавин. Някои от тях действат като анитоксиданти, а и подсилват имунната система.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 200
архив

Малко момченце се връща от детската градина с изподрано лице. Таткото пита:

- Какво е станало?

- Играхме хоро около елхата.

- И?

- Елхата голяма, а бяхме малко деца.

няма нови новини
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
сега
2411
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с митрополит Николай в Пловдив: Без Господа нищо не може да се направи! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Шестте зодии, които бързат да създадат връзка
x