9000 лв. глоба за бензиностанция за авторско право на песен

ЧАС ПИК

9000 лв. глоба за бензиностанция за авторско право на песен

8054
на 12.07.2014
9000 лв. глоба за бензиностанция за авторско право на песен
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Бензиностанция в бургаския ж.к. „Славейков" „изгърмя" с 9000 лева акт, но после го обори в съда, съобщава "Флагман". Служителите на заведението там слушали музикалното парче на американския поп и ритъм енд блус изпълнител Джъстин Тимбърлейк. „What Goes Around" звучало, докато инспектор в дирекция „Авторско право и сродните му права" при Министерство на културата влязъл на проверка. Той чул и още един музикален хит - I Follow Rivers на Lykke Li.

препоръчано

Проверяващият изискал документи от управителя на бензиностанцията за сключени договори с авторите на произведенията, Такива обаче нямало. Проверката се случила на 16 октомври м.г. Музиката била излъчвана чрез усилвателна уредба с колони в салона за посетители на заведението, с тунер - програма "N Joy".

Инспекторът чинно записал в протокола двете музикални парчета, които звучели. Бензиностанцията нямала договор и с организацията за колективно управление на авторски права „Музикаутор", която представлявала NOWELS RICHARD W JR - композитор и автор на текста, член на американското дружество ASCAP, както и YTTLING BJORN DANIEL ARNE- композитор и автор на текста, член на шведското дружество STIM. Заради тези две песни трябвала да има и договори и с HILLS FLOYD NATHANIEL - композитор и автор на текст на Timlerlake. Актът на бензиностанцията бил връчен в началото на тази година.

Самото нарушение инспекторът констатирал не с познания на песните, а с техническо средство, на което е инсталирана софтуерна програма за разпознаване на музикалните произведения. В наказателното постановление обаче не било вписано точно как са разпознати парчета на Timlerlake и Lykke Li. Не бил посочен вида на софтуера.

От „Ромпетрол" обжалваха акта в Бургаския районен съд и спечелиха делото. По време на заседанията бе засегнат и въпроса - има ли заповед за такъв вид проверки да се използва конкретния софтуер. Съдът намери, че извършването на нарушението не доказано по безспорен и категоричен начин, поради котето наказателното постановление следва да се отмени като издадено в нарушение на материалния и процесуалния закон.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с ЕКСПЕРТЕН АНАЛИЗ пред ПИК TV: ГЕРБ, ДПС и ППДБ потискат кампанията, защото разчитат на твърдите си ядра! Нови компромати - в седмицата преди вота (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с ЕКСПЕРТЕН АНАЛИЗ пред ПИК TV: ГЕРБ, ДПС и ППДБ потискат кампанията, защото разчитат на твърдите си ядра! Нови компромати - в седмицата преди вота (ВИДЕО)
ново
Днес: 28
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК