Вход
София
Времето в София 5 o C

COVID върна страстта към съня под открито небе

COVID върна страстта към съня под открито небе

на 28.10.2020
8237
0
COVID върна страстта към съня под открито небе
Автор: ПИК
28.10.2020
0
8237

Изненадваща нова тенденция сред пътуващите: спане на открито под звездите! Спали ли сте някога през нощта на открито под звездите? Повечето богати западняци дори не са го и помисляли, вместо това биха избрали „лукса“ на хотелска стая с четири стени и покрив. Но сега, в ерата на вируса, жаждата за широко отворени пространства, както и по-силно изразеното желание да се разбере смисълът на живота, отвежда хората до пусти места, които предлагат спокойни, съзерцателни нощи под открито небе.

Тъй като светът става все по-урбанизиран, намирането на нощно небе, което не е замърсено от изкуствена светлина, става все по-трудно. Досега повечето хора планират почивките си около това, което ще посетят през деня, но тъй като зовът на дивата природа става все по-изразен, изживяванията след залез слънце като лагерни огньове, „кино от звезди“, уроци по астрономия и спане под звездите стават все по-популярни.

Какво мотивира хората? На този въпрос търси отговор Евронюз.

Том Марчант, съосновател на „Black Tomato“ казва: „В днешно време хората търсят спасение, а съзерцаването на звездите е прозорец към други светове. Хората „се губят“ в нощното небе от началото на света - наблюдението на звездите е пътят към откриване на древните методи за навигация, към напредъка на съвременната наука и към способността да мечтаят."

Продължаващата пандемия не само причинява вреда на физическото благосъстояние на хората, но и нанася големи психологически щети. За много хора пандемията ще причини дълготрайно ПТСР (посттравматично стресово разстройство). Въпреки че дивите къмпинги едва ли ще бъдат панацея, има последователни и убедителни доказателства, че прекарването на времето сред природата значително подобрява психичното здраве.

Миналата година проучване на университета в Лийдс и на Фонда за дивата природа в Обединеното кралство установи, че 95% от хората с нарушено психическо благосъстояние са се подобрили, след като са работили сред природата в продължение на 5 до 6 часа седмично в продължение на 6 седмици. Дом Хигинс, мениджър по природата и благосъстоянието в „Wildlife Trusts“, каза пред „Индипендънт“: „Искаме концепцията за природата по лекарско предписание да стане основна част от програмите за психично благосъстояние на NHS (Националната здравна система на Великобритания).“

Шведът, специализиран в оцеляване в дивата природа, Маркус Торгеби, се съгласява. Автор на нова книга, наречена „Под открито небе: Практическо ръководство за живот в близост до природата“, той твърдо вярва, че по-голямата връзка с природата подобрява психичното здраве на хората. Това е нещо, за което Торгеби знае всичко, тъй като прекарва четири години в студените, отдалечени гори на Швеция. Той каза за GQ: „Когато живея в тази среда сам, всичко става черно-бяло и осъзнаваш важните неща в живота.“ 

Сподели:
свързани новини
Столични медици откриха нов симптом за COVID-19, проявяват го над 20% от заразените Столични медици откриха нов симптом за COVID-19, проявяват го над 20% от заразените
20 процента от заразените с коронавирус, наред с...
на 28.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22331
архив

- Ало, тъща ми падна в басейна с крокодилите!
- Щом крокодилите са си ваши - спасявайте си ги вие!

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x