Вход
София
Времето в София 23 o C

Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ

Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ

на 16.07.2020
10496
0
Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ
Автор: ПИК
16.07.2020
0
10496

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП прие проект на резолюция, призоваващ Европейската комисия в най-кратки срокове да представи делегиран акт, който да отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани. Мярката е предвидена в т. нар. механизъм за визова реципрочност.

Емил Радев: ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген. Съветът е на ход

Емил Радев: ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген. Съветът е на ход

С резолюция Европейският парламент призова в най-кратки...

на 20.06.2020

България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите държави от ЕС, чиито граждани все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза. Всички останали са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни за период от 180 дни), така както и американските граждани пътуват безвизово в ЕС.

„Въпросът за визовата реципрочност е изключително важен за България. За съжаление, нашите граждани, както и гражданите на още три държави-членки продължават да се третират различно. В отговор на двойните стандарти в сферата на визите единственото правилно решение е ЕК да приеме делегиран акт относно временното преустановяване на възможността американски граждани да влизат в Европа без визи”, коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Според него резолюцията, която предстои да бъде обсъдена и на пленарна сесия на ЕП, потвърждава правото на българските граждани да пътуват безвизово до САЩ, както и гражданите на останалите държави-членки.

Отчитайки, че повторното въвеждане на визовите изисквания за гражданите на САЩ би било ефективно само в случай, че Парламентът или Съветът не възразят срещу делегирания акт, евродепутатите от комисията смятат, че прилагането на механизма е въпрос на солидарност между държавите-членки.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния не за първи път се повдига от ЕП. Той беше поставен още през април 2014 г., когато част от този списък бе и Полша. През 2019 г. обаче нейните граждани получиха правото да пътуват безвизово в САЩ. От 2016 г. насам ЕК не е предприела ответни действия и въпреки че с резолюция през март 2017 г. ЕП призова да се следват правилата на европейското законодателство, механизмът за визова реципрочност и досега не е задействан.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23189
архив

Преглед при доктора. Докторът мери пулса. - Е, как е? - пита пациентът. - Добре е. А как спите? - Нормално. - Апетита? - Имам. - Прекрасно, казва докторът. Сега ще ви изпиша рецепта и пулса, и съня, и апетита, всичко ще отзвучи все едно не го е имало!

 

няма нови новини
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
сега
2898
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
САМО ЗА ДАМИ: Защо не трябва да се срещате с женен мъж?
x