ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Рекордна загуба търпят тази година маслинопроизводителите от районите, нетретирани срещу плодовата мушица. В повечето гори маслините са паднали от дърветата, а производителите се опитват да съберат каквото успеят с надеждата да добият няколко килограма зехтин, за да покрият част от разходите си, пише "24 часа".
Голяма част от реколтата според производителите е загубена поради високите температури през май, които доведоха до безплодие. Зехтинопроизводителите смятат за трудно началото на маслинения период. Фермерите заявяват, че това ще бъде трудната зима през последните десетилетия, тъй като дори и цената на зехтина - 2,40-2,60 евро за килограм, се счита за изключително ниска.
Гърция е един от трите най-големи производители на маслиново масло, а гръцкият зехтин е един от най-фините в света. Зехтинът е втората неизменна част от гръцката кулинария и религия за гърците.
В епоха, белязана от икономически кризи, пестеливите потребители избират да купуват зехтин на по-изгодна цена, предполагайки все пак, че той е висококачествен. Но при зехтина цената е показател за качество и има опасения, че измамите в крайна сметка биха могли да сринат добрата репутация на “течното злато”. Затова гръцките власти внимателно следят сектора, тъй като все по-често по магазинните мрежи се срещат фалшификати. Скандалите около автентичността на зехтина обаче не стихват. Гръцките търговци са категорични, че фалшификатите се произвеждат и бутилират извън Гърция.
В голям процент зехтинът се изнася в наливна форма до фирми в чужбина, които го бутилират и пакетират. Игрите се въртят от някои търговци, действащи като мафия в бранша. Например един обезценен зехтин се купува за около 0,80 цента за литър. Обикновено до щандовете този зехтин не достига, тъй като се проверява. Всъщност голямата игра става в заведенията за обществено хранене или на други подобни места, където продуктът е в наливна форма. Това е зехтин с лошо качество или дори от обезценени семена, които се внасят от спекуланти, за да бъдат смесвани с гръцкия зехтин и продавани на пазара, коментират запознати. В случая в ролята на дистрибутори са замесени фирми за търговия с хранителни продукти.
Един от най-големите скандали напоследък бе свързан с фалшив критски зехтин, залял супермаркетите. Всичко започна, когато бe установено, че върху бутилирания зехтин никъде не e отбелязана формулировка, нито пък буквено-цифрен идентификационен код (EL). Разследването по повод “елинизирането” на зехтини, продавани като екстра върджин и върджин в големи вериги, се проведе от Службата за борба с икономическите престъпления.
Голямата комбина в Гърция става, след като зехтинът се изнесе в чужбина и се върне обратно като внос. Според информация от статистическия институт през 2010 г. Гърция е похарчила 1,5 млн. евро за внос на немски зехтин
Гърция изнася официално 50% от зехтина, който произвежда, като само 5% от него е бутилиран. Цената на наливния е около 2 евро, а ако е патентован, продуктът скача до 4,5-5,00 евро.


