ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Кръвното налягане е жизненоважен показател за състоянието на сърдечносъдовата система. За да не бъде тя поставена в риск е важно стойностите на кръвното налягане да са в оптимални граници. Те могат да се повлияят обаче от редица фактори, като начин на живот, хранене, стрес. Съществуват и субективни фактори, които са все още неизяснени от медицината и които са причина за появата на хипертония.
Когато стойностите на кръвното налягане се повишават трайно, тогава може да се говори за хипертония, според клиника Майо. Хората, страдащи от хипертония са изложени на по-висок риск от инфаркт и инсулт. Стресът и здравословното хранене са от голямо значение за контрола на кръвното налягане.
Един от факторите, касаещи храненето, са мазнините и по-точно течните мазнини, с които готвим и които добавяме към пресните си салати и ястия. При готвенето с различни видове рафинирано олио холестеролът се повишава, стените на кръвоносните съдове се втвърдяват, а това прави кръвообращението нарушено, кръвното налягане повишено, а заедно с тях и сърдечносъдовият риск. Той е свързан с повишен риск за функциите на важни органи в тялото – бъбреци, очи, мозък, черен дроб.