ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Изненадващо големият гастроном и бонвиван Александър Дюма-баща не близвал алкохол, та дори и вино, докато не станал на 60. Това признава самият той в последната книга, която завършва през живота си - "Голям кулинарен речник". Тя излиза едва три години след смъртта му, а у нас стана достъпна за читателите след още 144 лета - едва преди няколко месеца. Тя е на българския пазар с логото на издателство "Милениум".
"В първите шейсет години от моя живот не съм пил нищо, освен вода. Никой сорт вино не ме е очаровал и удовлетворявал така, както чашата с прясна изворна вода. Студената вода влияе тонизиращо и успокояващо на стомаха. Но не и ледената вода. Някога цял Париж утоляваше жаждата си от реката, която го пресича....". Това пише под думата ВОДА в наистина грандиозния том на бащата на "Тримата мускетари", а представете си колко стотици и хиляди рубрики с напитки, ястия, супи, десерти, плодове, зеленчуци, менюта, знайни и незнайни храни, съдържа невероятният том, щом в него не е подмината дори бистрата вода! Това е така, защото Дюма не е само човекът, който стои зад прекрасните романи, четени от поколения. Той е и легендарната френска кухня.
Готварската библия е венецът на неговия живот. Обемистият труд е плод на няколко десетилетия събирачество, както и на безброй трапези с изобилие от кулинарни изкушения и куриозни случки с най-известните личности на на XIX век.
Много герои в романите му са кръстени на майстори на черпака, с което Дюма е искал да им се отблагодари за гастрономичните пиршества, на които е присъствал като гост и главен консуматор. Между книгите и пътешествията си той събира и съставя несравними рецепти за крале и плебеи, за мускетари и техните слуги.
Вкусният шедьовър на Дюма е и наръчник за всички знаменити шеф-готвачи от новото време.
Ако поръчите изключително любопитната книга, която наброява близо 640 стр., през сайта www.milleniumbg.eu, ще я получите с 10% отстъпка от цената - за 31,50 вместо за 35 лв.