Американски лекари изследваха ефекта от добавките с рибено масло и вит. D
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Американски лекари установиха, че рибеното масло и вит. D в най-разпространените в хранителните добавки дози не намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак, съобщи Асошиейтед прес.
В по-високи дози, които се предписват само от лекари, обаче рибеното масло помага на хората с високи триглицериди и намалява риска от смърт от сърдечносъдово заболяване.
Специалистите приветстваха резултатите от двете изследвания, представени на конференция на Американската асоциация на кардиолозите. Те казаха, че това са насоки за нов вариант на лечение за стотици хиляди пациенти.
Около 10 процента от американците пият добавки с рибено масло. Още повече прибягват до вит. D, въпреки че не бяха правени големи изследвания за ползата от тях.
"Привържениците на вит. D твърдят, че той е полезен за всичко, но в това конкретно изследване вит. D се оказа едно голямо нищо" - каза д-р Джеймс Стайн, кардиолог от университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в изследванията.
Рибеното масло, наричано също омега-3-мастни киселини, се съдържа в сьомгата, рибата тон и някои други риби. То сваля триглицеридите и намалява възпаленията. Съществуват различни видове рибено масло с различни преобладаващи мастни киселини, предава Дарик.
С едното изследване лекари от болница "Бригам енд уиминс" в Бостън са проследили ефекта на добавка рибено масло от 4 гр, която се продава само по лекарско предписание. В изследването са участвали 8000 пациенти с високи триглицериди и по-голям риск от сърдечносъдови проблеми, вече пиещи статини. След пет години 17 процента от пиещите добавката преживели някакъв инцидент - инфаркт, инсулт, запушване на артерии, изискващи лекарска намеса, при 22 процента от хората на плацебо.


