Необходими продукти:
1 голяма глава бяло зеле
1/2 глава червено зеле
2 с.л. смлян кимион
2-4 дафинови листа
1/2 дюля или 1 ябълка (с кората и семките), нарязани на тънки шайби
1 шепа грозде или 1/2 ч.ч. стафиди
1-2 с.л. морска сол
Начин на приготвяне:
От бялото и червеното зеле се отделят външните два листа. Има два варианта за нарязване на зелето. При първия вариант зелето се накълцва в кухненски робот или блендер, а във втория зелето се нарязва на парчета, подходящи за съда, който ще се използва. Саламурата се приготвя, като се смесят и се разбъркат добре кимионът, дафиновият лист, солта и 1 чаша вода. Оставя се няколко минути да се овкуси и да се разтвори солта. През това време се нарежда нарязаното зеле. На дъното на буркан се поставя ред бяло зеле, поръсват се малко стафиди и няколко резена дюля или ябълка. Следва ред червено зеле, стафиди, дюля или ябълка и така - до изчерпване на количествата. Така нареденото зеле се запечатва със заделените предварително горни листа като тапа от всички страни. Залива се с маринатата и се долива филтрирана вода до покриване на зелето. Поставя се някаква тежест, която да осигури пълно киснене на цялото зеле в маринатата. Съдът се затваря и се оставя на стайна температура 5-6 дни. За получаване на по-кисел вкус на зелето периодът на втасване се удължава до 10 дни. Така полученото зеле може да се съхранява в хладилник 1-2 седмици.