ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в заведенията за хранене по Черноморието. Те следят за спазването на противоепидемичните мерки, за годността на хранителните продукти, както и правилното им съхранение и маркировка.
Под прицела на проверяващите във Варна и в близките курорти са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене, предава БНТ.
От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания. Най-честите нарушения са лошото противоепидемична защита на храните по блок-масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.
Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията. Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход.
За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.
Ако станат свидетели на нарушения в заведенията, клиентите трябва да подадат сигнал на горещия телефон, публикуван в сайта на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките ще продължат до края на септември.