ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Джеки Ибрахимова
Необходими продукти:
За тестото:
2 яйца
1 к.ч. прясно мляко
1 к.ч. кисело мляко
1/2 к.ч. олио
1/2 маргарин
1 ч.л. сода
1/2 сок от 1 лимон или 2 с.л. оцет
брашно
Допълнителни продукти:
1 кг захар
1 л вода
200 г масло за отгоре на баклавата
2 ч.ч. натрошени орехи
2 пакета нишесте за разточване
Начин на приготвяне:
Замесваме от посочените продукти немного твърдо тесто, отпочива малко. Разделяме на 20 топки, които първо разточваме поотделно с големина на нормална чиния. След това ги слагаме едно върху друго последователно, поръсвайки нишесте обилно между тях. Разточваме, докато стане достатъчно голяма кора. Слагаме в едната половина орехите и прегъваме на две да се получи полумесец и отново разточваме, за да полепнат орехите в тестото. С помощта на чаша оформяме полумесеци, които подреждаме, застъпвайки ги в намазаната тава с масло. Печем в умерена фурна до зачервяване.
(Аз лично направих половин доза, защото става много голяма баклава.)