ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Дизелът отива в миналото.
Стотици нашенци са намерили цаката сами да си произвеждат горивото и да не дават по 2,50 лева за всеки литър. Отпадно олио от фритюрници и тигани е новата мания за водачите. Биогоривото се получава изключително лесно, с помощта на малко химични познания и търпение.
Най-често от микса между олио, метанол и натриева основа се възползват шофьори от ресторантьорския бранш. Готвачите са на първо място по оползотворяването на мазнината от тигана в храна за колата. Процесът е много прост, обясниха запознати за „Всеки ден“.
Трите съставки се събират в подходящ съд и се загряват до 53 градуса. Трябва обаче много да се внимава температурата да се държи постоянна, за да не прегрее метанолът. Точката му на кипене е само 65 градуса, което прави сместа лесна да пламне.
Цената на литър от горивото е около 1,50 лева. Ако резервоарът е 50 литра, той се пълни едва със 75 лева до горе. Шофьори на олио обаче признават, че има и рискове за автомобила. Често при колите, произведени преди 1999 г., няма специални уплътнения и те се късат. „Тогава започват течове отвсякъде и се разваля двигателят“, обясни водач на биодизел от години.
Другият недостатък на олиото е, че колата винаги мирише или на пържени картофи, или на понички. Освен това има и засечки, в случай че течността не е била достатъчно добре подгрята. Тогава се стига до придърпване, което шофьорите усещат както във волана, така и при нулевата реакция на педала за газта.