ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Вещества в пяната на бирата могат да предотвратят затлъстяването на черния дроб, предизвикано от наднорменото тегло, съобщи Лайф, позовавайки се на германски учени.
Експерти от университета Енланген-Нюрнберг откриха в бирата химическото съединение ксантохумол, което предотвратява затлъстяването на черния дроб заради неправилно хранене. То предотвратява и образуването на ръбец в тъканта на органа.
Хмелът съдържа изо-алфа-горчиви киселини, които ограничават развитието на пораженията на черния дроб. Те влияят положително и на обмена на глюкозата и преработването на мазнините.
Експертите отбелязват обаче, че положителното въздействие на описаните съединения се проявява само ако бирата е безалкохолна.

Кои са Е-та, които влизат в състава на храната, която ядем, и как да ограничим или спрем приема им, може да прочетете в книгата „Тайнствените Е-та: Пълен справочник на химичните добавки в храната ни“ на издателство „Милениум“.

