BG EN

Близо 18 месеца били необходими за нарастването на черноморските миди

ШАРЕН СВЯТ

Близо 18 месеца били необходими за нарастването на черноморските миди

15454
на 07.03.2014
Близо 18 месеца били необходими за нарастването на черноморските миди
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Една мида за да бъде годна за пазара трябва да е с размер поне пет сантиметра. За да достигне този растеж са необходими между 14 и 18 месеца, каза за Радио „Фокус”  Георги Хомондозлиев, управител на мидена плантация.

препоръчано

Времето за нарастването на мидата по нашето Черноморие е по-голямо. „Тъй като солеността на водата тук е по-малка отколкото по Средиземноморието например в Италия, Испания или Гърция, където солеността на водата е по- голяма и топлината на водата е по-добра. Планктон има в по-голямо количество и там мидите нарастват по-бързо, но за сметка на това тяхната мида е по-жилава, и там имат немалък проблем с паралитични токсини. Тогава мидата не може да се консумира и трябва да мине един 5-6 месечен срок, за да отшуми този паралитичен токсин, който е вследствие на цъфтежа на водораслите и планктоните”, каза Хомодозлиев. Той посочи, че инвестициите в мидени плантации не са малки, но това зависи от големината и вида на изграждане на плантацията. Има възможност да се ползват и средства по европейски програми.
Предимно за износ е продукцията от мидените плантации, каза още Георги Хомондозлиев.” Самият факт, че разширяват мидените полета говори, че имаме доста запитвания от развити европейски страни като Франция, Германия, Белгия, които са опитали от нашите миди като мостри. Имаме заявки за износ от тези страни, поради което правим и тези разширения. Българският пазар е все още малък и българите са научиха да консумират миди покрай чужденците, които идват през летния сезон в България и питат, и искат да им бъде предложено да консумират мидена продукция в различни видове ястия. Така че и в България пазарът се разширява и има място за всички”, каза Хомонодзлиев. Той посочи, че за да е изпълнена с месо мидената черупка, зависи от биологичния процес на мидата. „Мидата е пълна тогава, когато има планктон и участва в нейния си живот. Зимно време няма планктон, температурата на морската вода е ниска под 6 - 7 градуса и тогава мидата изпада в латентно състояние и няма как да натрупва месо. След март когато започне да се затопля морето и има планктон, тогава мидата започва активно да се храни и от там идва изпълването на черупката”, посочи специалистът. На въпрос дали е мит, че мидите трябва да се берат по пълнолуние, защото тогава са пълни, Хомондозлиев каза, че при нормален технологичен и производствен процес това няма как да се спазва,но в същото време това вярване се е наложило от много години назад. Той посъветва да се консумира повече мида, защото место й е нежно, и от нея могат да се приготвят различни ястия, дори и десерти. Част от менюто с миди се приготвя много лесно, а същевременно мидата е и много полезна.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков пред ПИК TV: ППДБ искат власт без избори, политиката се тиктокизира, а еврото е необратимо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков пред ПИК TV: ППДБ искат власт без избори, политиката се тиктокизира, а еврото е необратимо (ВИДЕО)
ново
Днес: 77
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК