ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Боливийският зам. министър за правата на потребителите Гилермо Мендоса предложи да се забранят солниците по масите на ресторантите.
Предложението му е като мярка за борба срещу високото кръвно налягане, които засяга една трета от населението на страната. Трябва да се премахне солта от масите, каза Мендоса по време на встъпването си в длъжност. Той обяви, че ще поиска ресторантите да обявяват съдържанието на сол в ястията си. "Ние лансираме първия си проект да накараме всички ресторанти да пишат в своите менюта съдържанието на сол и захар в ястията си, както и дали те съдържат холестерол и колко", добави той.
Според последния доклад на частната латиноамериканска фондация за сърцето всеки боливиец консумира седем грама сол дневно, което е над нормата от 5 грама сол максимум, препоръчана от здравните власти. Боливийското дружество по кардиология наскоро посочи, че хипертонията, дължаща се предимно на повишена консумация на сол, засяга всеки трети боливиец. Хипертонията е един от главните фактори за сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и инсулти. Предлаганата мярка е повлияна от подобни, въведени в страни като Уругвай и Мексико.


