ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Продукти:
120 мл. топло прясно мляко, 10 г мая за хляб, щипка сол, 1 ч. л. захар , 1 яйце, 300 г брашно , 100 г краве масло , 100 г смлени орехови ядки, канела . За сиропа: 400 г захар, 800 мл. вода, 1 ванилия
Приготовление:
От изброените продукти без маслото, орехите и канелата, се замесва еластично тесто. Разделя се на 18 равни топчета. Всяко топче се разточва на не много тънка кора. Корите се намазват с масло и се нареждат една върху друга по три. Така получените 6 платки се покриват с чиста кърпа и се оставят да втасат около 30 минути. След това всяка се разточва на кора с диаметър 30 см. , намазва се с масло , наръсва се с орехи , смесени с канела.
Следва подреждането им една върху друга и завиването на стегнато роло. Ролата се оставят да втасат около 15 - 20 минути и след това внимателно се разтеглят и изтъняват. Навиват се на охлюв в кръгла тавичка и пак се оставят втори път да втасат около 20 минути.
Сладката баница се пече при температура 180 градуса за около 40 минути.След като изстине добре, тя се нарязва и залива с горещ сироп.