ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Галя Милева, Червен бряг
Необходими продукти:
За блата:
1 яйце+2 жълтъка
1 к.ч. захар
1 к.ч. брашно
За крем парфе:
500 мл течна сметана
2 ч.ч. компот от червена боровинка
2 белтъка
1 ч.ч. захар
20 г желатин
3 с.л. сладко от червена боровинка + няколко плодчета за декорация (или ягодови)
Начин на приготвяне:
На блата:
Яйцето, жълтъците и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се брашното. Добре обърканата смес се изсипва в застлан с пекарска хартия закопчаващ се ринг с диаметър 26 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверява се чрез боцкане с клечка.
Сглобяване на сладкиша:
Готовият блат се отлепва от хартията и се връща отново в ринга. Върху него се изсипва парфената смес, която се приготвя по следния начин: сметаната се разбива в купа. В друга купа се разбиват и белтъците със захарта. Желатинът се накисва в малко от компота до набъбване, след което се разтваря с останалото количество компотен сок на водна баня.
Сметановата, белтъчната и желатиновата смес се объркват с дървена лъжица. Парфената смес се излива върху блата. На няколко места се пуска от сладкото, за да оцвети парфето в розов цвят. Сладкишът се прибира в хладилник до пълно охлаждане и желиране. Изважда се и се декорира с боровинкови плодчета или каквито имате под ръка.
Да ви е сладко, приятели!