Необходими продукти:
1 средно голяма зелка
500 г свинско месо от бут
1 средно голям картоф
1 морков
1 глава цвекло
1 голяма глава лук
10-12 стръка
магданоз
5-6 с.л. олио
сол
черен пипер
заквасена сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на ивички, месото - на кубчета със страна около 1 см. В дълбока тенджера се налива вода и се добавят месото и зелето. Оставя се да ври до омекване на зелето. Добавят се картофът, нарязан на кубчета, солта и черният пипер. Вари се до готовност на месото и картофа.
През това време лукът се нарязва на много дребно, морковът и цвеклото се нарязват на тънки жулиени. В тиган се загрява олиото и се запържва цвеклото за около 10 минути. Разбърква се добре, за да може олиото да го покрие отвсякъде и да „запечата” червения цвят. Добавят се морковът и лукът. Всичко се задушава още 5-7 минути.
Горещата смес се изсипва при зелето и месото и се оставя да поврят заедно около 10-ина мин. Котлонът се спира и се поръсва със ситно нарязания магданоз.
Супата се сервира топла с лъжица заквасена сметана във всяка чиния.