ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Британски специалисти са създали здравословен шоколад, замествайки мазнините с плодов сок, пише вестник "Дейли Експрес".
Добрата новина за любителите на сладкото изкушение е, че въпреки вкусът на новия продукт не се различава по нищо от традиционния, въпреки че съдържа 50 процента по-малко мазнини. Ръководителят на изследователския екип от университета на Уоруик д-р Стефан Бон обяснява, че новата технология ще позволи на производителите да правят шоколад с плодов сок, витаминна вода и дори диетична кола.
"Ние предложихме химическия процес, който да послужи като стартова точка за производството на здравословен шоколад. Сега се надяваме, че хранително-вкусовата индустрия ще направи следващата крачка и ще използва технологията, за да зарадва
потребителите с по-вкусен шоколад с ниско съдържание на мазнини", казва д-р Бон, докато представя метода на конференция на американското Дружество по химия.
Специалистите от университета на Уориук са успели да направят шоколад с ябълков, портокалов и боровинков сок. Плодовият сок е под формата на микроскопични мехурчета, които запазват твърдата структура на шоколада, като съвременно позволяват той да се топи в устата.
Технологията е приложима за черен, млечен и бял шоколад. Чрез нея освен това се
предотвратява "избиването на захарта" - появата на неапетитен бял слой след известно престояване на шоколада.
Традиционният шоколад е любим на много хора не само заради вкуса, но и заради здравословните растителни антиоксиданти и флавоноиди. Притесненията за похапването му в изобилни количества произтичат от високото съдържание на мазнини и захар.


