Комисията отнесе сериозни критики за намерението си да задължи бизнеса да премахне оливерниците
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
След сериозни критики Европейската комисия (EK) оттегли предложението си за въвеждане на забрана на съдовете за многократна употреба на зехтин в ресторантите.
Това се е случило след консултации с бизнеса и потребителите, съобщава Money.bg.
Ако беше прието, решението щеше да влезе в сила на 1 януари 2014 г. То щеше да задължи и българските ресторанти да поставят на масите си само шишета със зехтин за еднократна употреба и да премахнат оливерниците.
Първоначалната идея на ЕК беше задължавайки ресторантите да поставят само шишета за еднократна употреба, при това - маркирани по стандартите на Европейския съюз (ЕС), да защити потребителите и да повиши хигиената в местата за хранене.
От бранша обаче обвиниха Комисията, че измисля неоправдани регулации по време на икономическа криза и че ограничава правото на избор.
Комисарят по земеделието Дачиан Чолош обяви пред журналисти решението за оттегляне на забраната, но продължи да настоява, че ресторантите може да мамят клиентите като им предлагат евтин или стар зехтин.
Комисия от земеделски експерти не успя да получи мнозинство за взимане на решение по този въпрос. Чолош заяви, че оттегля решението, защото не е било добре формулирано и съответно - не е получило широка обществена подкрепа.


