ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Учени от университета в Пловдив успяха да разработят уникален продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво
"Заменихме захарта с нискомолекулен инулин. При свързването му с омега-3 и омега-6 мастни киселини се активизира растежът на полезната микрофлора, която пък помага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма", обяснява ръководителят на научния екип, цитиран от “24 часа”.
Комбинацията може да се използва във вид на диетична хранителна добавка в млечни произведения и сосове, тъй като вместо захар съдържа фруктоза. За да стигне до пазара обаче, трябва да бъдат извършени клинични изпитания.
Другото възможно приложение е в козметични кремове, като ефектът ще е свежа и еластична кожа. Екипът на доц. Денев е създал и технология за извличане на инулина от кореноплодни растения - далия, пащернак, бял оман. Обогатен с омега-10 мастна киселина, инулинът ще служи и като препарат за растителна защита.
Нов продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво, получиха в лабораторни условия учени, студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Разработката е отнела 5-6 г. "Заменихме захарта с нискомолекулен инулин. При свързването му с омега-3 и омега-6 мастни киселини се активизира растежът на полезната микрофлора, която пък помага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма", обяснява ръководителят на научния екип, цитиран от “24 часа”. Комбинацията може да се използва във вид на диетична хранителна добавка в млечни произведения и сосове, тъй като вместо захар съдържа фруктоза. За да стигне до пазара обаче, трябва да бъдат извършени клинични изпитания. Другото възможно приложение е в козметични кремове, като ефектът ще е свежа и еластична кожа. Екипът на доц. Денев е създал и технология за извличане на инулина от кореноплодни растения - далия, пащернак, бял оман. Обогатен с омега-10 мастна киселина, инулинът ще служи и като препарат за растителна защита.
Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/161962-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0.html


