ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Близо 10% от агнешкото месо в търговската мрежа е дълбоко замразено новозеландско – съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.
Тя допълни, че новият Закон за храните ще задължи търговците да излагат на отделен щанд замразени и третирани продукти.
Българското агнешко ще е най-скъпо на пазара, но с най-високо качество, категоричен е председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов.
"Румънското агнешко сигурно ще е с 2 или 3 лв. по-евтино от българското и е с много по-различен вкус. Породите животни са по-различни от нашите, дава се много концентриран фураж, който също променя вкусовите качества на месото. Другото месо, което може да се появи – това е новозеландско месо, то сигурно ще бъде много по-евтино, но то е дълбоко замразено", каза Върбанов.
За този Великден ще различаваме вносно от българско по цената и при добра воля на търговеца да ни представи документи за произход на месото. За следващия ще има нов закон, според който.
Месата ще бъдат разделени на такива, които наистина са пресни, и такива, които са манипулирани. Ако новият закон беше влезнал в сила, новозеландското месо сега щеше да стои на отделен щанд. Да, обеща министър Танева.