ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Йовка Лукова, Раковски
Необходими продукти:
За парфето:
1 л прясно мляко
3 яйца
2 ч.ч. захар
1 ванилия
2-3 с.л. брашно
2 желатина
За блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
около 2 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
захарен сироп
За крема:
1 л прясно мляко
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ванилия
4-5 с.л. брашно
50 г краве масло
100 г шоколад
Начин на приготвяне:
Продуктите за блата се разбъркват добре и се слага да се пече. Охлажда се и с помощта на конец се разрязва и се сиропира.
Парфето:
Яйцата се разбиват със захарта, брашното и ванилията и се прибавят на тънка струя към затопленото мляко, бърка се непрекъснато, докато не стане с консистенция на гъста боза. Накрая се прибавя разтвореният желатин с няколко лъжици вода. Форма за кекс се намокря със студена вода и се изсипва парфето. Оставя се да стегне за няколко часа в хладилника.
Кремът:
Яйцата се разбиват със захарта, брашното и ванилията и се прибавят на тънка струя към затопленото мляко, бърка се непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Накрая се прибавят маслото и шоколадът и продължава да се бърка до пълното му разтопяване. Когато кремът се охлади, сглобяваме блатовете. Формата с парфето се потапя до половината в топла вода за няколко минути и внимателно се обръща върху блата. Отгоре се полива с остатъка от крема и се украсява с "Финети" (по желание).