Стихията на майсторите са сосовете и подправките
Кухнята на Алжир на пръв поглед е странна - в нея можете да намерите смес от месо и сушени плодове или пък всичко това гарнирано с мента. Към повечето специалитети се добавя и кускус. Алжирците са ненадминати и по отношение на сосовете. Но истинската им стихия са подправките - те са навсякъде и феерията от тях само може да зарадва небцето дори и на най-капризния чревоугодник. Супа Необходими продукти: 8 пилешки бутчета 500 г агнешка кайма 1 глава кромид лук 1/2 ч. ч. ориз 2 яйца 1 с. л. ситно нарязан магданоз сокът от 1 лимон сол черен пипер зехтин Начин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го нарязваме на ситно. Запържваме в зехтин, заедно с половината от лука. Поръсваме с подправките, доливаме вода и оставяме да ври около половин час. На друго място смесваме каймата с останалия лук и ситно нарязания магданоз. От тази смес оформяме топчета и ги пускаме в супата. Добавяме и ориза. Варим още 20 минути. Сваляме супата от котлона и застройваме с яйце, разбито с лимонов сок. Пълнени фурми Необходими продукти: 12 пресни фурми 1/2 ч. ч. млени бадеми 2 с. л. белен шам-фъстък 2 с. л. захар розова вода 24 половинки орехи пудра захар за украса Начин на приготвяне: Правим разрез по средата на всяка една от фурмите. През него вадим костилката. Смесваме смлените бадеми, нарязаният на много ситно шамфъстък и захарта. Добавяме малко розова вода и разбъркваме докато се получи мека паста. От нея правим топчета, подобни на формата на костилките на фурмите. С тях пълним плодовете. Ореховите половинки пък лепим две по две с останалото количество паста. Поръсваме с пудра захар. Този десерт обикновено се поднася с кафе. Агнешки танжин Необходими продукти: 500 г агнешка кайма 500 г агнешко месо (от бута) 1 глава кромид лук 1 с. л. доматено пюре 1 ч. л. лют червен пипер 1 ч. л. сладък червен пипер 2 скилидки чесън 1 ч. л. млян кориандър 2 с. л. млян кимион 2 с. л. галета 1 яйце 1 консерва варен нахут Зехтин Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Нарязваме на ситно и запържваме половин глава лук и една скилидка чесън в малко зехтин. Прибавяме месото и пържим докато покафевее. Добавяме подправките. Заливаме с около литър вода и оставяме да къкри близо час. Смесваме каймата с останалия лук, яйцето, кимиона и кориандъра. От нея правим малки кюфтета. След като ги изпържим ги добавяме към омекналото месо, заедно с нахута. Варим още десет минути. Поднасяме с кускус, ароматизиран с лимон. Ел хам лахлу Необходими продукти: 1/2кг агнешко или говеждо 12 сини сливи 1 твърда ябълка 3 ч.ч. вода 1/4 ч. ч. захар 3 с.л. масло 2 с.л. портокалова вода 2 с.л. светли стафиди 2 с.л. цели бланширани бадеми 1/2 ч.л. мляна канела Начин на приготвяне: Нарязваме месото на порции. Накисваме сливите във вода за два часа. Вадим костилките. Обелваме ябълката и я почистваме от семките. Нарязваме на резени. Месото пържим за кратко в малко масло. Поръсваме с канела и захар, доливаме вода и разбъркваме добре. Готвим 45 минути, докато месото омекне и сосът стане по-тъмен. Отцеждаме сливите и ги добавяме към месото, заедно със стафидите, бадемите и ябълката. Вари се докато се образуват мехурчета. След това се дръпва от огъня и сипва портокаловата вода. Разбъркваме. Ястието е традиционно за свещения месец Рамазан. Затова обикновено се прави без сол, за да се чувства жажда през деня, когато не трябва да се приема храна и течности. Овнешко Необходими продукти: 225 г моркови 225 г лук 225 г тиквички 225 г ряпа 2 скилидки чесън 1 кг овнешко (агнешко) 30 мл зехтин 225 г нахут (леблебия) 1 ч.л. сол 1 ч.л. смлян джинджифил 1 ч.л. мляна канела 450 г кускус 500 мл топла вода 50 г масло Магданоз Начин на приготвяне: Накисваме нахута за една нощ в студена вода и задушаваме на бавен огън за два часа. Обелваме и нарязваме на кубчета зеленчуците. Запържваме чесъна в зехтина, заедно с месото. След пет минути добавяме и зеленчуците, заедно с нахута. Доливаме вода докато покрие. Добавяме солта и канелата, както и джинджифила. Ястието се задушава на слаб огън за 45 минути. В купа смесваме кускуса и половината от топлата вода и гледаме да не се образуват бучки. След като поеме цялата течност, изсипваме в тенджера за готвене на пара. След 15 минути го махаме от огъня. Добавяме останалата вода. Нарязваме маслото на парчета. Смесва се с кускуса. Отново го слагаме на пара отново за 15 минути. През това време към месото добавяме и меките зеленчуци и ги задушаваме. За да подредим порцията, започваме от кускуса, който се слага на дъното на чинията. Правим кладенче в него и нареждаме месото и зеленчуците. Поръсваме с магданоз. Месото може да се гарнира и с пикантен сос. Кускус с мента Необходими продукти: 2 ч. ч. вода 1/2 ч. л. шафран 1 ч. л. зехтин екстра върджин 1/2 ч. л. сол 2 ч. ч. кускус 1/4 ч. ч. стафиди 3 с. л. ситно нарязана прясна мента Начин на приготвяне: Слагаме вода да заври. След като това стане, добавяме шафрана. Вахаме тенджерата от огъня и я оставяме покрита с капак за още половин час. После я връщаме отново и изчакваме отново да заври. Изливаме определеното количество зехтин, сол, кускуса и стафидите. Сваляме ястието от котлона. Покриваме го за половин час. Поднасяме го обилно поръсено с мента.препоръчано