ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Учени от университета в Илинойс са развенчали едно от големите постижения на общественото здравеопазване през миналия век - дезинфекцията на водата. Те са установили, че химическите вещества, използвани за пречистването на водата и плавателните басейни, при реакция с органичен материал водят до образуването на нови странични продукти. Някои от тях са канцерогенни и опасни за здравето.
Такива продукти могат да повредят ДНК в клетките и да предизвикат вродени дефекти, предупреждават специалистите. За да се намалят нежеланите странични ефекти, напоследък масовото хлориране на водата се замества с т.нар. озониране. Добавката в нея на озон унищожава повечето от бактериите, вирусите и паразитите. За разлика от хлора, озонът не влошава вкуса на водата. Ако тя има неприятен мирис и вкус, той ги отстранява.