В ЕС производството на гъши дроб е разрешено само във Франция, Белгия, Испания, България и Унгария
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Производството на гъши дроб е разрешено едва в пет страни от ЕС - Франция, Белгия, Испания, България и Унгария. Производството продължава въпреки европейската директива, според която никое животно не трябва да бъде „хранено или поено по начин, който предизвиква страдание или ненужни щети“, съобщава L’essentiel.
Най-големият производител на гъши дроб в света е Франция, следвана от България, Унгария и Испания.
Асоциации в Люксембург искат забрана за продажбата на гъши дроб, над 20 години след като страна забрани производството му заради жестоките условия, при които се отглеждат птиците.
Според директора на Ветеринарната служба обаче забраната на продажбата на продукта едва ли ще бъде наложена, тъй като противоречи на законодателството.
В страната производството на гъши дроб е забранено от 1983 година със закон за благосъстоянието на животните, който забранява „храненето на животно насила, освен ако състоянието му не изисква това“.
Жестокият начин на хранене на животните е в основата на тази забрана.


