ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Енциклопедия за националната храна тако бе пусната в Мексико. Книгата е с 320 страници и разказва не само за това как да направиш правилно тако, а и за културните и историческите особености на тази храна, която се е появила в Мексико дълго преди испанските конквистадори.
Тази плоска питка с плънка и сос, е толкова важна за мексиканците, че е намерил място като главен герой в отделна енциклопедия, посветена само на нея. "Такото се състои от питка, плънка и сос, но когато те се приготвят особено старателно и с продукти от най-високо качество, вече се превръщат от обикновена храна в произведение на висшата кулинария", казва в предговора на енциклопедията авторът Алехандро Ескаланте, който е изследовател в областта на кулинарията. Енциклопедията получи името "Такопедия" и разказва за местата в Мексико, където може да се яде тако - от уличните сергии и това как да не се изкапеш докато ядеш вървейки, до скъпите ресторанти, специализирани в приготвянето на такос основно за чуждестранни туристи, но и за местни ценители.
Рецептите за такос са десетки, различаващи се както по състава на питките - дали пшенични или царевични, така и по плънката, където разнообразието може да е огромно. То зависи само от наличните продукти и фантазията на готвещия. /ТАСС


