След 40 дни постни ястия поетапно се минава на животински продукти
От утре поетапно трябва да включваме всяка храна, от която досега сме се отказали за 40 дни. Това каза проф. Донка Байкова, диетолог и преподавател във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, цитирана от "Фокус". "Първият ден на Коледа, след дългия пост, особено след като предишната Бъдни вечер сме консумирали 7, 9 и 11 постни ястия, ние трябва изведнъж да натоварим храносмилателните жлези, отговорни за секреция за ензимни системи, които да разграждат съвършено друга група храни – животински", обясни тя. На първо място можем да започнем с млякото и млечните продукти, на закуска – дали извара или кисело мляко, които са най-леките, дали ще тръгнем към сиренето и кашкавала, те са по-мазни. На обяд, ще минем към храната, която не сме приемали дълго време – пилешкото месо, в западноевропейските страни това е патицата, в някои части на Италия – рибата, в България това е свинското месо, което може да се консумира, но да е крехко, без мазнини и в малки количества. На вечеря, след месото можем да си позволим баница с яйца и сирене или коледен кейк, като добавка към чая или кафето, обясни тя. По нейни думи, вечерята трябва да бъде по-лека, за да може храносмилателната система да се възстанови след първото й сериозно натоварване по време на Коледния празник, но не трябва да се забравя, че след това следват низ от други празнични дни и натоварвания.препоръчано