Последвайте ни в Google News Showcase
За шести пореден път в София се проведе конкурс за бира, приготвена в домашни условия. Организатор е Асоциацията на домашните пивовари в България. Тази година в девет категории се състезаваха над 230 различни бири от 12 държави.
Повече от седем часа бяха необходими на 25 международни съдии, за да опитат всяко пиво. Основните критерии, по които те оценяваха бирата, бяха аромат, външен вид, вкус, усещане в устата и общо впечатление. Освен победители, във всяка една категория беше избрана и най-добрата бира, като този път участниците не са само български.
Бирите, които днес ще бъдат журирани, са 235, обединени в девет групи, категориите, които са представени са над 25, предава БНТ.
Минималният срок за приготвяне на домашно пиво е около 21 дена. По данни на Асоциацията хората, които правят бира в домашни условия от зърно у нас са близо 1000, защото процесът не е сложен.
Докато пивоварите се състезаваха, всеки който искаше, можеше да дойде на конкурса, за да опита домашното пиво.