Сега се вади празът, но трябва да го правим така, че да го съхраним колкото се може по-дълго време. Никакво изскубване, особено от по-сбити и сухи почви, защото се наранява. А това се отразява на издръжливостта му. При всички случаи празът трябва да се подкопае внимателно, преди да се изтръгне от почвата. Тогава изскубаните растения се почистват от сухите и повредени листа, върховете на останалите се прерязват на 15-20 см над мястото, където се отделят от стъблото, а корените се подрязват на 2-3 см. Така подготвените стръкове могат да се съхранят добре, като се засипе до две трети от дължината им с пясък или пръст от градината. Най-добре се запазва празът в избено помещение, но може и на открито. Ако е на открито, незаровената с пръст част се покрива с малко слама или друг подходящ материал. Полиетилен или подобни на него материали не се използват, защото растенията се задушават и започват да гният.