ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В стандарт "Стара планина”, който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо. Това заяви по Нова телевизия Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Изказването му беше по повод новия стандарт за минимално съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала. По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена.
"Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира темата д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието и храните.
По думите му обаче засега не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт. И даде пример с Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо.
"На първо място, чрез документацията на производителите, тъй като за всеки продукт трябва да има разработена техническа документация, в която трябва да е упоменато количеството на всички съставки, които се съдържат в продукта. В тези документи трябва да е предложен и метод за анализ, по който тези съставки се установяват”, добави д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието.


