ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Вили Бозова, с. Мусомища
Необходими продукти:
За тестото:
брашно, колкото поеме
1 кубче мая
300 мл прясно мляко
300 мл топла вода
1 ч.ч. захар
2 яйца (без един жълтък)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с млякото и захарта, малко брашно и се оставя да втаса. След това се замесва с останалите продукти на меко тесто и пак се оставя да втаса. Тестото се разделя на 6 топки. Разточват се 2 от тях, слагат се една върху друга, като се маже между тях с олио и се разрязват на 8 триъгълника. В средата на всеки триъгълник се прави прорез, за да се промуши ъгълчето, слагате го в намаслена тава. С другите три топки процедирате по същия начин, нарязвате триъгълници по същия начин с прорез в средата и промушване на ъгъла, нареждате ги в тавата. От останалото тесто разточвате тънка кора. С малка чашка правите кръгчета, залепяте 4 кръгчета едно за друго, след това ги навивате. Получава се розичка. Нареждате ги в средата на питката, намазвате я с жълтъка. Пече се на 150 градуса, на горна и долна фурна, до получаване на златист цвят.