BG EN

Великденски козунак

Читателски рецепти

Великденски козунак

20621
на 22.04.2013
Великденски козунак
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

От Маргарита Добрева, В. Търново

препоръчано

Необходими продукти:
10 яйца
300 г захар
20 подсладители “Суитли”
50 мл жълта лимонада
350 мл прясно мляко
2 кубчета мая
1,500 кг брашно
200 г мазнина (равни части св. мас и олио)
кората на
2 лимона
3 ванилии на д-р Йоткер и 2 лимона
300 г стафиди и ром за стафидите
1 краве масло за тавата
10 г сол (1 равна ч.л.) поставена в
тестото
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Маята с част от топлото мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно се оставя на топло да шупне и увеличи обема си 3 пъти.
Стъпка 2: Смесваме всички продукти: яйцата - разбити със захарта, подсладителя - разтворен в лимонадата, втасалата мая, брашното - пресято 3-4 пъти, солта, настърганите лимони, есенциите. Бърка се с миксер да се получи гъста каша. Оставя се на топло около 30 мин. Увеличава обема си 2 пъти.
Стъпка 3: Замесваме основното тесто, като бъркаме с миксер и внимаваме да не слагаме много брашно наведнъж, тестото да остане меко. Месим, докато спре да лепне и се появят много въздушни мехури. Бием тестото 100 пъти.
След това вкарваме всичката мазнина в тестото, като го разстиламе с ръце на масата, намазваме го и го сгъваме на плик. Това се повтаря, докато се вкара мазнината в тестото. Оформяме козунаците по желание - те трябва да се плетат, като тестото се къса с ръце. Не се реже с нож, прави се на фитили, които се усукват с ръце, за да станат на “конци” и се плетат.
Вземаме една топка тесто, разточваме я, ръсим със стафиди, които са киснали в ром поне 2 часа. Навиваме на руло и усукваме. Може да плетем от 3, 4 или повече части. Козунакът втасва, докато увеличи обема си два пъти на топло, покрит с опаковъчно фолио. Маже се два пъти с разбити жълтъци, разредени с малко олио, по време на втасването веднъж и непосредствено преди печенето. Фурната трябва да е загрята, в нея да е сложен малък съд с вода. Втасалият козунак се маже с жълтък, ръси се със захар и се пече. Тавата с козунака се слага малко под средата на фурната, след първите 5–10 мин фурната се намалява до умерено печене и не се отваря 20 мин. Козунакът е готов за 40-45 мин.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО) Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК