Видях една жена, която събираше кестени и реших да я попитам защо. Когато научих, реших да споделя с теб!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Напоследък, разхождайки се по улиците все по-голямо впечатление ми правят хората, които са се навели и събират кестени. Беше ми много любопитно защо се събират и реших да разпитам. За мое учудване, научих доста полезни неща, които бързам да споделя с вас. И разбира се, след като ги споделя, взимам една торбичка и отивам да събирам… е как какво, кестени разбира се!
Знаеш ли, че:
Печените кестени са перфектно средство да се стоплите през зимата и да се почувствате добре.
Кестенът е от семейство Букови и е бил известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са били намерени в селища от каменната и бронзовата ера.
Смята се, че до 5 век пр. н. е. кестени са се отглеждали само в Мала Азия и Гърция, а от там са се разпространили по цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа.
Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.
Различните сортове кестени имат почти еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).
Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо.
Плодовете на кестена не могат да се консумират сурови, тъй като съдържат сапонини и това им придава твърде тръпчив вкус. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Те се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.
От кестените може да се направи и хляб, който да се използва при диетичното хранене. Що се отнася до маслото от кестените, то намира широко приложение в сладкарската промишленост.
Традиционно листата и кората се използва за чай, кремове и запарки. Понякога листата и кората на дървото се комбинират с други билки за направата на сиропи за кашлица.
Дивият кестен традиционно се използва за направата на чай за лечение на диария или хемороиди. Див кестен Крилото се използва за направата на чай за укрепване на разширени вени или за лечение на хронична кашлица.
Има цели ядки, които не са за вътрешна употреба, освен ако не се прилагат по рецепта на квалифициран лекар. Не се препоръчват по време на бременност. Не трябва да се прилага върху ожулена кожа.
И в кратко резюме - най-големи лечебни ползи от дивия кестен са при употреба за кръвообращение, при хемороиди, разширени вени, както и за противовъзпалително и заздравяващо действие.


