ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото - най-малко.
Това показват резултатите на работната група по околната среда към американското министерство на земеделието, която е анализирала 48 плодове и зеленчуци, отглеждани по обичайна практика, пише "Медикъл дейли".
Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните останали общо 178 пестицида.
"Мръсната десетка" - с най-високо ниво химикали, се състои от ягодите, спанака, нектарините, ябълките, прасковите, целината, гроздето, крушите, черешите, доматите, камбите и картофите. Всички те дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция, пише БТА.
Ягодите съдържат най-малко 20 пестицида. Храните с най-малко пестициди са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните пъпешите "Медна роса", кивито, оранжевият пъпеш ("Канталуп"), карфиолът и грейпфрутът. Само 1 процента от пробите сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди.
Неправителствената организация Съюз за храните и земеделието, която представлява производителите на плодове и зеленчуци, каза, че потребителите не трябва да се безпокоят от резултатите, защото работната група не е използвала научен подход.
Най-важното според производителите е селскостопанската продукция да не се замърсява, плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна.